print

U Tuzli izvršeno 20 kontrola i otkriveno 13 radnika na crno

Objavljeno:08.08.2023
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla izvršili su 04.08.2023. godine 20 inspekcijskih nadzora na području grada Tuzla, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.
 
U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 13 neprijavljenih radnika i 8 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.
Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 10 objekata i izdato je 18 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000 KM.
Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.
 
 
Porezna uprava Federacije BiH