print

Izvršena 71 kontrola i izrečene kazne u iznosu 92.350,00 KM

Objavljeno:31.07.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda Mostar, Bihać i Sarajevo su 27., 28. i 30. jula 2023. godine izvršili 71 inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Čitluka, Bihaća, Cazina, Ključa, Vogošće i Ilijaša.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 26 neprijavljenih radnika, 28 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koja nisu imala instaliran fiskalni uređaj i 22 objekata koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćen je jedan objekt, a u 36 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 92.350,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem:

-e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,

-SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

-besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

-pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

 

  Porezna uprava Federacije BiH