print

U 141 inspekcijskom nadzoru izrečene kazne u iznosu 225.600,00KM

Objavljeno:18.05.2023

U zajedničkoj aktivnosti inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda Zenica, Novi Travnik i inspektori Odsjeka za obavještavanje i istrage Travnik su 16.i 17.05.2023. godine izvršili 141 inspekcijski nadzor.

Kontrole su izvršene na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. 

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 32 neprijavljena radnika, 55 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.  

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je 7 objekata i izdato je 96 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 225.600,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

 

Porezna uprava Federacije BiH