print

U 73 kontrole izrečene kazne u iznosu od 85.000,00 KM

Objavljeno:27.04.2023

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Tuzla i Mostar izvršili su 26.04.2023. godine 73 inspekcijska nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Čelića, Gračanice, Gradačca, Lukavca, Srebrenika, Tuzle, Živinica, Mostara, Čitluka, Čapljine, Jablanice i Konjica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 5 obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 19 neprijavljenih radnika i 20 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.  

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata i izdato je 40 prekršajnih  naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 85.000,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

 

 

 

 

 

 

Porezna uprava Federacije BiH